Whiskyresa till Islay 31/8-5/9 2011

Vi som var med på resan var Kjell, Ove, Bengt och Rikard A.

Onsdag 31/8

Vi flyger från Skavsta flygplats 20:20 till Edinburgh där vi landar ca. 21:30 lokal tid, vi hämtar ut bagaget, 3 väskor
och därefter hämtar vi hyrbilen, en Skoda Octavia. I mörkret och ivern att komma iväg blir en väska kvar vilket vi inte märker förrän vi hunnit ända till Glasgow där vi stannar för att riva fram en telefonladdare och då upptäcker vi att det är en väska kort….
Blir några ramsor men vi inser att det bara är att vända om (f….n i h…..e), som tur är så står väskan kvar och väntar på oss. Vi tar ny sats i natten mot Kennacraig ca. 25 mil att åka, då kommer fickpluntan med lite Ardbeg Corryvreckan fram och det känns som att det kan behövas efter våra irrfärder, som chaufför får jag hålla mig till den angenäma doften som sprider sig i bilen. Blir några timmars vila när vi kommer fram (vi lyckas sova någon timme i bilen men det är ingen höjdare, som tur är är det inte så många vid färjeläget ännu som ser fyra killar i en igenimmad bil…).

Torsdag 1/9

Några trötta i väntan på färjan som går 07:00 på torsdagen.

Ombord blir det en klassisk skotsk frukost (bacon, ägg, bönor m.m.).

Enda färjelinjen just nu är till Port Askaig då man håller på och renoverar färjeläget i Port Ellen som beräknas vara klart i början av 2012.

Utsikt över Islay.

Port Askaig.

Då vi ändå är i Port Askaig tar vi en sväng ner till Caol Ila Distillery men då det är stängt för renovering kommer vi inte närmare än så här för dagen.

Men det hindrar ju inte att vi firar att vi äntligen är framme på Islay så det blir en hutt av Ardbeg Aligator så att man ska komma i rätt ”stämning”.

Vi åker även till Bunnahadhain för några foton och ett besök i deras shop med en obligatorisk dram av deras 12-åring.

Sen kosan mot Bowmore, vi stannar till i Bridgend vid Islay Ales för att kolla utbudet.

Vi får provsmaka 4-5 sorter innan vi bestämmer oss för en kartong med Finlaggan Ale, Black Rock Ale, Angus Og Ale och Dun Hogs Head Ale varav Angus Og Ale nog är den bästa i vårt tycke.

Så var vi äntligen framme vid huset vi hyrt för tiden på Islay, riktigt fräscht med gott om utrymme för oss och allt vi behöver samt lite till.

Vi knallar ner till Bowmore för att se oss omkring, här är huvudgatan (Main Street) som leder ner mot Harbour inn och Bowmore Distillery.

Tittar man åt andra hållet ser man den speciella runda kyrkan som står längst upp och blickar ner över byn.

Vi stannar till på Bowmore Distillery och kollar runt i shopen och ljuger lite med tjejen i butiken. Blir dock ingen tur denna dag och vi får höra senare av ett annat svensk gäng att turen och provsmakningen inte var något vidare.

Vi tar bilen och åker söderut genom Port Ellen och förbi både Laphroaig och Lagavulin för att till slut hamna på Ardbeg Distillery.

Innan hungern sätter in för hårt tar vi några baguetter i Ardbegs café (Cafét och shopen är inhyst i deras gamla kiln som är riktigt trevlig och maten är imponerande bra för att vara på Islay!).
Vi bokar även en tur med ”full range tasting” till morgondagen.

Fyra nöjda!

Vy ner mot Ardbeg distillery från A846.

På tillbakavägen stannar vi till vid Laphroaig där det blir några kort och vi njuter av att bara vara här…..
Bokar även upp en destilleritur för morgondagen. 

Off we go, vi tar vägen tillbaka genom Port Ellen mot Bowmore och fortsätter till Bruichladdich där vi hämtar ut våra 12 Whiskyflaskor (Octomore), som vi köpte in oss på 2007 då vi senast var här och egentligen var huvudanledningen till denna resa. Whiskyn destillerades hösten 2004 och har sedan legat på bourbonfat fram till April 2011, whiskyn är ”Cask strentgh” med en alkoholhalt på 60,5% och en rökigheten på 167ppm och kornet är optic.

Nöjda och gladare åker vi tillbaka till Huset i Bowmore där vi knäcker några Pint finöl och provar lite av Octomoren innan vi beger oss ner till Harbor Inn för att insupa atmosfären och lite annat. Vi tar en matbit på Lochside Hotel innan vi knatar tillbaka till huset för att knoppa.
Tanken är att Jag och Rikard ska dela rum men då det är något konstigt djur i rummet som låter som en mindre björn inser jag att jag får ta plan B, så det är bara att lägga sig i överslafen i Benkes rum.

Fredag 2/9

Efter en god natts sömn och en rejäl skotsk frukost är vi laddade inför dagens första besök på Laphroaig där turen börjar 10:00.

Turen börjar med en beskrivning av Laphroaigs historia och vår guide pratar med skotsk dialekt precis som man kan förvänta sig, dock inga problem att förstå vad han säger.

Golvmältning på Laphroaig som numera endast ett fåtal destillerier fortfarande håller på med.

Kornet ligger på avsvalning efter att det nyligen torkats med torvrök i deras kölna och som ger Laphroaig dess rökiga karaktär.

Vi skymtar den Irländska kusten i horisonten. Vädret på Islay beskriver vår guide på följande sätt ”If you can see Ireland it will soon start raining and if you don´t see Ireland it´s already raining” inte mycket hopp om sol där inte…

Fyra nöördar!

Tja, kan det dofta något annat än mäsk här.

Laphroaigs pannor.

Närmare kommer du nog inte!

Här ligger torv i väntan på att få eldas upp och avge sin rökiga doft.

Här i Laphroaigs lagerhus finns nog några riktiga godingar, och då menar jag whisky!

Efter en bra visning får vi prova Laphroaig Quarter Cask samt dagen till ära blir vi även bjudna på en rejäl dram av deras 25-åring som är riktigt djävla bra.

Visst smakar det bättre här på plats!

Vi kollar till våra plotter och framförallt Rikard som är här första gången vill ju se sin ”square foot”.

Kan det bli annat än roligt!

Vi fortsätter vidare och passerar Lagavulin där vi stannar till för att titta in i deras shop men vi hittar inget av intresse.

Vi åker vidare till Ardbeg där vi hinner ta varsin Haggis burgare som smakar riktigt bra innan rundturen som börjar 13:30.

Ardbegs mäsktunna (Mashtun).

Och deras jäskar (Washback).

Emma som är vår guide för dagen.

Ardbegs 2 pannor.

Efter rundturen avslutar vi med en provning av hela deras sortiment tack vare att vi valde den utökade varianten (tack Benke!). Emma berättar lite om dom olika sorterna och det vi får möjlighet till att prova är Ardbeg 10, Blasda, Ardbeg 17, Corryvreckan, Rollercoaster, Aligator,Supernova, Uigadail, Airigh Nam Beist, Kildaton 1983 och Lord of the Isle.
Kan det bli bättre än så här, ja efter att våra tyska vänner blivit tvungna att avvika så har vi riktigt svårt att lämna rummet med alla godsakerna.

Jag säger bara: Hallelujah, Happy New Year eller vad ni vill detta var absolut inget vi skulle vilja ha ogjort!

Mums!

Efter provningen studsar vi in i Ardbegs shop där jag, Ove och Rikard köper varsin jacka. Vi tar oss tillbaka till huset och där blir det några finöl och några ”hot macks” och allmänt softande.

Lördag 3/9

Ny dag, full frukost och snart fyra fräscha killar.

Idag åker vi till Bruichladdich för att gå deras destilleritur och besök i deras Warehouse. 

Dagen till ära får vi en något lätt bakfull guide med välfylld vattenflaska (åtminstone till en början) som hastigt fått hoppa in och ta denna tur.

Deras ”Uggly Betty” är om inte den enda så bland dom sista idag fungerande Loch Lomomd pannor i Skottland.

Mitt inne i ”bränneriet” eller ”Still house” som de kallar det.

Spirit safe

Allt detta är mitt, eller hur var det nu….

Hur man får Rikard att dansa en en lördags förmiddag.

Vi provar deras kommande 10-åring som är riktigt bra, vi provar även Bruichladdich Valinich som man kan köpa direkt från tunna och buteljera själv i butiken, men den är ingen av oss som fastnar för den.

Vi åker söderut till Port Charlotte där vi stannar vid hotellet för lite mat och en pint, jag Ove och Rikard käkar några enchilads som är riktigt smakfulla men Benke fegar ur och kör safe (Hamburgare).

Dom har ett bra sortiment av whisky och här står några avverkade flaskor.

Guinness smakar bra även i Skottland.

Utsikt bakom hotellet.

Blir många skratt även idag.

Vi drar vidare mot Kilchoman distillery.

Vi tar deras eftermiddagslur som startar 15:00 på destilleriet.

”Det är fler som vill smaka”

Den första spriten som någonsin destillerats här på destilleriet fylldes på denna tunna den 14 december 2005.

Vi avslutar turen med en provsmakning av deras Kilchoman 100% Islay som är klart uppskattad. Vi skriver några ord i gästboken, var säkert något väldigt intelligent….

Vi hinner även med en kopp kaffe i deras café innan vi åker vidare.

Vi tar en sväng ut mot Atlantkusten på öns västra sida.

Passerar en gammal kyrka på vägen.

Här är nog rätt mäktigt at stå när Atlanten piskar på.

Åter tillbaka till huset i Bowmore tar vi paraplyerna och glider graciöst ner till Harbour Inn för att njuta av en Pint och några Whisky, tror det blir Ardebg Uigadail och Laphroaig 15 och säkert något mer.
Då det är lördag verkar det mesta fullbokat (fullpackade för den delen också) så det blir svårt att hitta något ställe att käka på (även om Benke påpekat detta några gånger så är det ingen av oss andra som uppfattat det, han är ju så tystlåten karln). Nåja inte värre än att det blir en klassiker…. HOT MACKS.

Söndag 4/9

Idag tar vi bilen ner mot Port Ellen för att åka ut till The Oa och fota lite och som tur är så är vädret riktigt bra för dagen (det regnar ju inte).

Utsikt ner mot Laphroaig som syns i mitten av bilden.

Här ser vi ner mot Port Ellen och den grå byggnaden i mitten är Port Ellen maltings och strax till höger den vita byggnaden som är Port Ellen Destillery som sedan länge är stängt, endast lagerhusen och pagodorna finns kvar.

Vi tar en tur till Laphroaig för att köpa varsin pikétröja, Kjell och Benke köper även varsin ursnygg Laphroaig jacka!
Vi får även prova deras Cask, Trippelwood och Quarter Qask och man måste nog säga att dom smakar lite bättre här på plats. Vi åker tillbaka mot Bowmore men fortsätter till Bridgend där vi stannar för att käka en rejäl middag på Bridgend Hotel tillsammans med några goda Ales, blir även en efterrätt (sticky toffe pudding) och efter en trevlig diskussion med damen som serverar oss ordnar hon så vi får med oss varsitt Islay Ales glas snyggt nerpackade. Vi tackar damen och går över vägen för att kolla lite på några som spelar Bowls (Engelsk sport som påminner om boccia eller boule), när vi lagom slår oss ner så börjar dom plocka ihop och knallar till ett litet hus, så vi tror att dom kanske inte ville ha åskådare. Men efter en stund ser vi att dom plockar fram tekoppar, och givetvis beror det på att klockan är ”TRE” och då måste det ju serveras te såklart!
Vi drar tillbaka till huset och det blir en lugn kväll då vi ska upp tidigt för att hinna med färjan som går 07:00.

Måndag 5/9

Jaha sista dagen, vi packar in ”alla” väskor och glider iväg i mörkret till färjan. Blir en stadig frukost på båten samt väntan på att komma fram. Åter på fastlandet tar vi A83:an norrut genom otroligt vackert landskap, vi svänger in på A82 tills vi kommer fram till The Drovers Inn där vi stannar till för en riktig Haggis till lunch, hade vi tänkt. Vi hinner åtminstone beställa maten men sen säger dom att dom är tvungna att bryta strömmen p.g.a. reparationer och att vi får vänta en stund. Vi ser kocken springa ut och en stund senare dyker en dam upp som undrar om vi sett kocken och Benke svarar blixtsnabbt ”The cock is out for twenty minutes”, inte helt rumsrent kanske och damen bara tittar på Benke och går vidare och vi bara garvar. Vi får strax vår Haggis och en Pint till och det smakar riktigt bra. Mätta fortsätter till Crianlarich för att sedan ta A85 och vidare in på A84 mot flygplatsen i Edinburgh. Vi tankar upp bilen innan vi lämnar tillbaka den, sedan checkar vi in och det blir några Whisky i Taxfreen innan flyget tar oss hem.