Whiskyresa till Islay och Campbeltown 2/9-8/9 2007

Vi som var med på resan var Kjell, Ove och Bengt.

2/9. Resan startade på Skavsta flygplats där vi tog Ryanair till Prestwick som ligger utanför Glasgow. Vi landade ganska sent på kvällen och hämtade direkt ut den förbokade hyrbilen. Vi hade bestämt oss för att inte ta något boende denna natt så vi rullade sakta på fel sida av vägen mot färjeläget vid Kennacraig.

3/9. Efter några timmars bilresa på delvis krokig väg så kommer vi fram till färjeläget där det blir några timmar vila i bilen. 07:00 avgår den första färjan som vi bokat oss på, väl ute till havs börjar magen kurra så det blir Engelsk frukost på båten och den sitter som en fläskläpp.

Efter ankomst till Port Ellen tar vi oss till det hyrda huset för veckan som ligger precis i utkanten av staden bara några hundra meter från det nedlagda Port Ellen distillery. Där håller numera Port Ellen maltings till som förser nästan alla destillerier på Islay med mältat korn (doften därifrån är underbar). 

Förutom det perfekta läget på huset så är det riktigt trevligt inomhus och en liten trädgård på framsidan. Extra välkomna känner vi oss då det står 3 små flaskor av bästa kvalitet, kan det bli bättre!

Våran iver att utforska ön gör att vi snabbt inkvarterar oss och tar bilen mot Islays största stad Bowmore. På vägen till Bowmore passerar vi en torvmosse där man bryter torv som sedermera blir bränsle för att torka malten.

När vi kommer in i Bowmore passerar vi stadens speciella runda kyrka (gjordes rund för att inte djävulen skulle hitta något hörn att gömma sig i) och snart nog dyker Bowmore Distillery upp. Vi går in i deras besöks center och insuper atmosfären och kollar utbudet, vi går dock inte på någon destilleri tur.

Här är destilleriet sett från havet.

Givetvis blir det ett besök på Harbour Inn, som ligger bredvid Bowmore destilleriet, för en pint och känna av stämningen. Och stämningen är det inget fel på denna måndag i september.

Vi frotterar oss med lokalbefolkningen som gärna dricker sin whisky med väldigt mycket vatten i. Vi frågar pubägaren varför dom blandar i så mycket vatten, om det har med smaken att göra. Han säger att det har inget med smaken att göra utan det beror helt och hållet på vilken kondition deras lever är i, ju sämre lever desto mer vatten i whiskyglaset…
Vi tar nu bilen tillbaka till Port Ellen och huset där vi nyss inkvarterade oss.

Eftersom dagen bjuder på så osannolikt bra väder blir det Whisky i trädgården och en god cigarr.

Vi knallar ner till Port Ellen för att utforska byn och det går ganska fort. Vi stannar dock till vid puben Ardview Inn för att prova den lokala ölen (Islay Ales). Därefter blir det en bit mat på White Hart Hotell, maten fyller sin funktion men är ingen större kulinarisk upplevelse. Något sånär mätta glider vi tillbaka till huset.

Hinner med en tur till Port Ellen Distillery som har kvar sina lagerhus på området och även pagoderna finns kvar.

Port Ellens pagoder. Sedan blir det kväll efter en något för lång dag kl. 21:00 sover alla.

4/9. Ny dag och nya insatser, vi tar bilen och åker genom Port Ellen vidare österut där vi passerar Laphroaig distillery för att sedan komma till Lagavulin distillery som ligger alldeles utmed vägen, man åker nästan igenom destilleriet.

Vi går in i deras besöks center som är ganska minimalt, vi byter några ord med damen där och kollar runt lite. Blir ingen rundvandring på destilleriet utan vi beger oss vidare till Ardbeg där vi bokat en guidad tur.

Eter några minuters resa längs kusten österut kommer vi så fram till skylten som välkomnar oss till destilleriet.

Vi svänger ner mot destilleriet som ligger alldeles vid havet, och det är ännu väldigt få bilar på parkeringen denna lite gråa och smått regniga dag. Men det är väder som hör till på Islay och nästa mer förstärker närvaron.

Vi går in i det väldigt fräscha besöks centret som är beläget i deras gamla Kölna (där det tidigare röktes malt) och anmäler oss till turen. En väldigt trevlig tjej tar med oss på deras första förmiddagstur (11:30) och guidar oss genom hela destilleriet och alla deras processer. Här nedan ses vår guide prata framför Ardbegs spritlykta eller ”Spirit Safe” som det kallas.

Här nedan är det fat som nyligen fyllts med sprit och ska lagras i ett antal år innan vi får möjligheten att dricka den färdiga whiskyn. Dagen till ära har man tydligen experimenterat med att fylla på sprit i tunnor som tidigare innehållit vin! Vi får väl se vad som dyker upp framöver.

Rundturen avslutas med att vi får provsmaka flera varianter ur deras sortiment som Airigh nam Beist, Ardbeg Ten, Ardbeg Uigeadail, Almost there och Very Young. Vi njuter av whiskyn i denna trevliga miljö därefter blir det några inköp av glas.

Vi lämnar Ardbeg och efter några minuter är vi vid Laphroaig där vi bokat in nästa tur 14:15. Rundturen leds av Jack som har arbetat på Laphroaig under många år. 

Här ser vi Laphroaigs golvmältning som endast bidrar med en mindre del av deras totala behov.

 

Här kommer röken ur pagodan från kölnan där malten torkas.

Här skyfflas det in mer torv i ugnen för att få den karaktäristiska röken på whiskyn.

 

Så här kan det se ut där röken stiger upp och torkar malten.

Jack visar upp the ”Spirit Safe”

Bengt och Ove provar whisky från tunnan som nyligen fyllts på och det smakar inte alls dumt, eller också har alla begrepp försvunnit.

Efter turen så får man som medlem i ”Friends of Laphroaig” ett bevis på att man varit på plats och hämtat ut sin Dram (5cl whisky) som ränta för sin ”square foot of Islay” som ingår i medlemskapet. Finns även möjlighet att sitta ner i deras lounge och njuta, dock endast för medlemmar. Ett besök till sin ”square foot of Islay” blir det också innan vi glider tillbaka till huset. Vilken dag det har varit! Massor av nya intryck som sakteliga sjunker in.

5/9. Idag ska vi bege oss västerut, vi åker igenom Bowmore och följer viken Loch Indaal så vi kommer ut på halvön Rhinns där Bruichladdich Distillery ligger. Vi har inga större förväntningar då ingen av oss har någon erfarenhet av destilleriet, men det ska senare visa sig vara en riktigt positiv upplevelse. 

Väl inne i deras shop inser vi att det finns en hel del smått & gott och beslutar oss för att ta turen som startar 11:30. Vi blir helt ensamma på turen vilket inte gör det hela sämre då vi får möjlighet att ställa mycket frågor.

Det visar sig att man inte har några datorer till hjälp för att övervaka eller styra tillverkningen av whisky utan det görs på ett traditionellt hantverksmässigt sätt.

Den dagen vi var på besök var det ingen tillverkning utan man hade underhåll och rengjorde utrustning men här nedan syns deras Spirit Safe som används vid destillation av deras olika spritsorter som sedermera blir till whisky. Efter turen och provsmakningen köper vi varsin flaska Infinity och funderar över om vi ska köpa in oss på 12 flaskor Octomore II som beräknas vara färdiga 2012-2014. vi åker vidare och funderar över erbjudandet.

Vi beger oss ner till Portnahaven som ligger längst ner på halvön och rakt ut mot Atlanten, lite dimmigt dagen till ära men man kan nästan känna havet ligga och lura. Måste vara en mäktig upplevelse när det blåser upp till storm och havet piskar in.

På vägen tillbaka stannar vi i Port Charlotte och går in på Lochindaal Hotel då magen börjar kurra men dom serverar endast några mackor i puben så vi åker vidare till Port Charlotte hotel som har ett större utbud. Vi tar en Black Sheep som visar sig vara en riktigt god Bitter, till mat beställer jag och Ove in varsin ”Quail” som är vaktel vilket vi då inte visste, Bengt fegar ur och tar en Hamburger tallrik vilket visar sig vara ett smart drag. Vår lilla vaktel som serveras på en liten cous-cous bädd är som ett hån i våra tomma magar men atmosfären var riktigt bra.

Vi åker tillbaka till Bruichladdich och bestämmer oss för att köpa in oss i dom 12 flaskorna Octomore II, och direkt känns det helt rätt. Därefter tar vi vägen ut till Kilchoman.

Vi stannar till vid Kilchoman som är det första nystartade destilleriet på Islay sedan 1908. 

På vägen hem stannar vi till vid Lochside Hotel i Bowmore och kollar in deras underbara sortiment i Lounge Baren, alla destillerier på Islay finns representerade med många olika utgåvor.

6/9. Torsdag åker vi ut till Finlaggan som ligger på vägen ut mot Port Askaig och är en gammal plats från 1200-talet där The Lord of the Isle hade sitt säte.

Finns delar av byggnader kvar som påminner om historien.

Vi fortsätter ut mot Port Askaig och svänger av strax innan vi är framme och efter några minuter kommer vi fram till Caol Ila som ligger alldeles vid vattnet.

Vi tar destilleri turen som börjar 10:45. Här får vi möjlighet att provsmaka på vörten innan den går till destillering och visst kan man känna drag av kommande whisky karaktären.

Fantastisk utsikt från pannrummet mot Isle of Jura.

Efter turen får vi möjlighet att prova 6 av deras sorter, Caol Ila 8 unpeated, 12, 18, cask strength, destillers edition och en utgåva som endast säljs på destilleriet. Är väl endast den orökta varianten som faller ifrån.

Vi tackar för oss och fortsätter utmed kusten mot Bunnahabhain.

Framme vid destilleriet kollar vi in deras butik och tar några kort.

Fin utsikt över sundet mot Isle of Jura.

Ljung så långt ögat når på många delar av Islay.

Vi tar oss tillbaka till huset i Port Ellen.

Och det blir välförtjänt öl och pizza från snabbköpet så man åtminstone blir mätt.

7/9. Vi tar färjan tillbaka till Kennacraig på fastlandet för att därifrån åka mot Campbeltown.

Vi glider sakta ut från Port Ellen med destilleriet som tydligt riktmärke, därefter passerar vi Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg innan vi lämnar Islay bakom oss.

Väl på fastlandet bär det av söderut utmed kusten, väl framme hittar vi ett B&B som har lediga rum och ligger utmed huvudgatan Longrow. Efter att vi inkvarterat oss går vi ut för att leta upp Springbank som ska ligga i närheten.

Till vår stora förvåning ligger Sprinbank Destillery bara runt hörnet ca. 50 m därifrån !!

Vi tar en destilleritur på Sprinbank som för dagen inte har någon produktion utan man utför underhåll. Destilleriet ser lite slitet ut men man tillverkar ju riktigt bra Whisky här.

I slutet av turen så går vi in i deras Warehouse (lagerhus) där det ligger godsaker och för er som inte varit inne så doftar det helt underbart. Därefter går ner till deras butik som ligger nere i Campbeltown.
Vi tar en sväng genom staden och hinner med en pub innan dagen är slut.

8/9. Efter en rejäl frukost är vi redo för dagen och vi tar A83:an upp till Inveraray där vi passerar fin natur och gamla slott. Vi fortsätter vidare mot Tyndrum där vi gör ett stop vid The Green Welly Stop. 

Vi fortsätter A82:an ner mot Loch Lomond och innan vi kommer fram till änden på Loch Lomond passerar vi Drovers Inn som inte ser mycket ut för världen men eftersom det står mycket bilar utanför stannar vi och kollar utbudet.

När vi kliver in på puben inser vi att ”this is it”, den vi letat efter hela veckan! I ena änden finns en öppen spis där elden sprakar och en skön värme sprider sig, atmosfären är helt enkelt oemotståndlig.

Vi beställer in varsin pint Guinness och till mat finns det inte mycket att tveka på, eller hur Benke?

Givetvis blir det Haggis, dock fegar Benke ur och kör Hamburgare igen! Haggisen är riktigt bra och portionen väl tilltagna, ett ställe man gärna återvänder till.

Mätta och belåtna beger vi oss vidare mot Glasgow där vi stannar till vid Auchentoshan Distillery.

Vi kollar runt i besökscentret samt provsmakar deras 21-åring. Sen är det dags att ta sig till flygplatsen i Prestwick där vi återlämnar hyrbilen. Vi hinner in på Taxfree innan vårt plan till Skavsta avgår framåt kvällen.