Whiskyresa till Speyside 14/5-21/5 2010

Vi som var med på resan var Kjell, Ove, Bengt och Rikard.

Fredag 14/5.

Vi flyger från Skavsta flygplats till Edinburgh där vi landar ca. 20:40 vi hämtar ut väskorna, lastar in i hyrbilen en Jetta Diesel och glider mot Perth.
Innan vi åker över bron forth of fife hittar vi ett Tesco där vi stannar för att bunkra mat, öl och whisky (tror vi).
Efter att vi fyllt vagnen och kommer fram till kassan inser vi till vår stora förvåning att vi inte får köpa ölen och whisky eftersom klockan är efter 22:00 (enl. skotsk får man inte sälja alkohol i butik efter 22:00 vilket vi inte hade en susning om) big misstake!
Så det är bara att plocka bort öl och whiskyn och det känns inte alls bra…
Lagom besvikna åker vi vidare i natten mot Speyside och efter några timmar kommer vi fram till stugan som ligger vid Glenlivet distillery. (Fotot nedan är taget innan vi varit inne på Tesco.) 

Lördag 15/5.

Rikard laddar med ordentlig frukost.

Vi inser att vi faktiskt har krypavstånd till Glenlivet Distillery, det här kan ju bli hur bra som helst. 

Framsidan av huset som vi hyrt hela veckan.

Utsikten är det inget att klaga på.

Men vi tar bilen mot Dufftown och på vägen stannar vi till vid Allt-a-Bhainne Distillery som inte är öppet för besökare.

Dufftown center.

Väl inne i Dufftown tittar vi in  på the whisky shop på Fife Street för att hitta något trevligt att njuta av.

Finns lite att välja på.

Det får bli Springbank 12 cask strength och Glenfiddich 18 till huswhisky. Vi träffar även ett gäng svenskar inne på shopen som har tagit sig dit med tåg och buss då inget ville köra bil. Dom blir lätt avundsjuka när vi säger att vi tar hyrbilen och glider vidare.

Vi glider sedan förbi Glendullan som just då håller på att få ny utrustning, därefter Mortlach och Dufftown som alla ligger i staden.

Mortlach Distillery

Dufftown Distillery

Vi hinner även in på puben The Royal Oak för en pint innan vi drar vidare till Glenfiddich Distillery.

Glenfiddich Distillery

En titt i shopen.

Vi åker till Huntly för att få i oss lite mat eller liknande.

Därefter åker vi tillbaka till huset för att sippa på en välförtjänt whisky. Springbank 12 är riktigt bra men Glenfiddich 18 är inte riktigt i vår smak, träig och jävlig, funkar faktiskt inte någon dag i veckan ska det visa sig.
Senare på kvällen går vi ner till Glenlivet Distillery för att ta några kort i denna härliga maj kväll !

Söndag 16/5.

Dagen börjar med ett stopp vid Drumin castle, därefter ett stopp vid Kirkmichael där Tomintoul Distillery ligger. Destilleriet tar endast emot besökare efter avtalad tid så det blir endast några kort från utsidan samt en ”fasan”.

Vi tar oss vidare förbi fin natur till staden Tomintoul.

Där blir det ett besök på The Whisky Castle där vi träffar den pratglade och väldigt trevlige Mike som också hinner bjuda på några smakprover bl.a. en 15-årig Ardbeg från Douglas Laing. Bengt är även sugen på att köpa en flaska Octomore som Mike beskriver som en av dom bästa Whisky han druckit även om han, som han själv sa ” i was absolutely stoned when i tried it”.

Vi åker tillbaka till huset och stannar utmed vägen för att njuta av utsikten.

Vi knallar över till Glenlivet distillery där vi bokat en rundtur på eftermiddagen. Efter rundturen blir det en obligatorisk provsmakning av deras 12, 15 French Oak och 18-åring. Vi provar även några whisky från Longmorn, Glenburgie m.m.

Hinner även med en sväng in i deras shop innan vi knallar till huset.

Måndag  17/5.

Vi stannar till vid Packhorse bridge som inte ligger långt från vårt hus.

Vi åker förbi Tormore.

Fortsätter till Cragganmore där vi stannar till och besöker deras shop och även hinner provsmaka Cragganmore 12 och Distillers ed. som vi tycker är riktigt bra.

Nu tar vi A95 norrut och svänger av mot Glenfarclas Distillery.

Efter rundvandring i shopen tar vi den guidade förmiddags turen runt destilleriet.

Efter rundvandringen blir det en välförtjänt dram av deras 10-åring i passande miljö.

Vi glider vidare norrut på A95 och stannar vid Aberlour Distillery.

I deras lilla trevliga shop finns en hel del att kika på och vi hinner även med att prova några mycket trevliga whisky. Vi bokar även in Founders Tour (3 tim) till Torsdag eftermiddag.

Nu börjar magen kurra så vi tar oss till The Mash Tun som ligger i Aberlour för Lunch och en pint.

Vi åker vidare till Macallan Distillery för ett besök i shopen och besökscentret, vi hoppar rundturen.

Vi fortsätter till Rothes där vi åker förbi Glen Spey Distillery och vi stannar till vid Glenrothes Distillery som ligger inne i Rothes.

Vi tar A941 mot mot Elgin för att göra ett stopp vid Benriach där vi får möjlighet att knalla runt fritt på destilleriet. Då Longmorn Distillery ligger alldeles bredvid blir det en sväng dit för några foton.

Man ser Longmorns pagoda och lagerbyggnaderna i vänsterkanten.

Vi åker tillbaka mot Rothes och stannar till vid Glen Grant Distillery och strosar runt i den ganska trevliga omgivningen samt en kopp kaffe utanför deras cafeteria.

På vägen hem stannar vi till i Aberlour för en matbit på Aberlour Hotel och för bunkring på The Co-Operative och några stora köttbitar hos slaktarn till kvällens grillning. Vi glider tillbaka till huset för lite grillning och något gott att dricka.

Blir en stund i solen och lite Glenrothes.

Tisdag 18/5.

Ännu en ny dag och solen skiner klarblå från himlen, vi tar B9009 och gör ett kort stopp vid Dufftown för att inhandla lite Whisky till hemresan. Därefter vidare mot Huntly för att sen åka A97 till  Brogniebrae där vi tar B9001 och följer den ca. 4km tills vi kommer fram till Glendronach Distillery.

Vi får en jätte trevlig tjej som guidar oss på turen som vi blir ensamma på och det känns lite exklusivt.

Här ser vi träskyfflarna som man använde för att vända på kornet som låg på golvet för mältning (golvmältning). Numera har man slutat att mälta själv, som så många andra, och man köper in färdigmältat korn.

Mäskningen görs i 3 steg vid olika temperaturer för att få ut så mycket socker som möjligt.

Efter turen bjuds vi på en sedvanlig dram och om det beror på att det är Oves födelsedag eller inte så kommer det fram ett flertal olika sorter vi får prova på, även några från syster destilleriet Benriach och den otroligt rökiga Birnie Moss. Vi börjar känna av whiskyn och måste tacka för oss innan vi blir för runda! Detta blir en av veckans trevligaste besök.

 

 

 

 

 

 

Vi tar oss tillbaka till Huntly för att sen åka söderut mot A97 till Rhynie sen följer vi A941 och strax innan Inverharroch stannar vi vid The Grouse Inn för en matbit och för att beundra deras stora utbud av olika whisky. 

Eftersom maten tog lite längre tid än vi tänkt oss blir det lite Colin Mcrae för att hinna tillbaka till Glenlivet Distillery för ett besök i ”Guardians Library” med en dram Glenlivet 21.

Onsdag 19/5.

Idag ställer vi kosan mot Elgin för lite allmän shopping och en sväng till Gordon MacPhail för att hitta något intressant!

Blir även ett stop vid Elgin Cathedral. 

Vi åker vidare till Keith för att besöka Strathisla Distillery som är ganska mycket präglat av Chivas Regal som är ett av Pernod Ricards viktigaste varumärke och Strathisla ingår i Chivas blend. Vi går ingen rundtur på destilleriet utan kollar runt i shopen och provar en Dram av deras 12-åring i deras mycket trevliga provrum. mysigt ställe!

Vi tar även en sväng förbi Strathmill Distillery (inget besöks center).

Vi åker tillbaka till Dufftown och åker förbi Parkmore Distillery innan vi kommer in i Dufftown. Vi bestämmer oss för att åka vidare till Highlander Inn i Craighellachie för att ta en matbit. Det blir Haggis till Lunch och den är riktigt bra, finns en del Whisky att välja på här också och det blir Linkwood, Craighellachie, Pittyvaich och inchgower tror jag.

Efter lunchen tar vi B902 till Cardhu Distillery för en guidad rundtur. Rundturen är riktigt bra och vi får möjlighet att testa våra doftsinnen genom att gissa på olika doftprov av ingefära, vanilj etc.

Vilken utsikt från Destilleriet!

Efter en dram och en titt i butiken rullar vi vidare. 

Vi stannar till vid Saint Jessie`s well för att få lite rent källvatten till whiskyn…. Stannar vid Whisky Castle i Tomintoul för att handla Ardbeg 15 från Douglas Laing (till whisky klubben) som vi dreglade över tidigare. 

Vi avslutar kvällen på den lokala puben The Croft Inn med en rejäl middag och Spotted Dick till efterrätt! Alldeles för mätta glider vi tillbaka till huset och kan konstatera att hit skulle vi åkt tidigare.

Torsdag 20/5.

Ny dag nya insatser, börjar med en tur till Cragganmore Distillery för några inköp i deras shop, sedan vidare på lite sightseeing.

Vi gör sedan ett stop i Rothes för att handla lite förnödenheter (läs öl) och fikabröd till Benke!
Vi passerar Forsyths som tillverkar koppapannor till de flesta destillerier även svenska destillerier.

Vi gör ett stopp vid Craighellachie bridge där Ove tar chansen att vada ut i river spey.

Vi hinner med en lunch innan vi drar vidare till dagen inbokade destilleri tur på Aberlour.

Har väl inga större förväntningar på turen även om vi valt Founders Tour som innehåller en utökad provning.

Men vi inser snart nog när vi träffar vår guide Chris att det kommer att bli något speciellt. Chris kommer ursprungligen från Kanada och bjuder verkligen på sig själv samt skojar friskt med allt och alla under hela turen.

Som ni kanske ser på bilden nedan så använde Aberlour tidigare hundar för att hålla råttorna borta från kornet. På Glenfiddich distillery använde man katter istället och vad brukar katter göra, jo dom skiter gärna i säden vilket får till följd att även whisky ”tastes like shit”! Det var åtminstone Chris förklaring till det hela!

Aberlours 3 pannor.

När rundturen är klar öppnas dörrarna till Warehouse No 1 där det dukats upp för kommande provning. 

Vi provar new spirit, 10, 15, 16, bourbon cask och Abunah.

Efteråt erbjuds möjligheten att buteljera en egen flaska och det blir ju svårt att avstå så givetvis blir det ett par flaskor.

Några verkar rätt nöjda!!

Absolut den bästa turen på hela resan vilket vår guide Chris hade stor del i.

Fredag 21/5.

Så var det dags för hemresa, vi lämnar huset som varit vår borg senaste veckan och passat oss perfekt. Vi tar farväl av Glenlivet samt tar vägen förbi Tamnavulin distillery.

Vi fortsätter A939 söderut genom The Cairngorms National Park med natursköna vyer och passerar Cock Bridge.

Även en ripa (Grouse) tittar fram.

Vi tar A93 ner mot Braemar där vi stannar för en kopp kaffe på Fife Arms Hotel.

Passerar några hjortar utmed vägen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi stannar till vid Edradour men då dom tar betalt för att komma in i shopen hoppar vi det och åker vidare mot Edinburghs flygplats.